Schrijven is eigenlijk maar een lastig iets. ‘What you see is what you get’ is er over het algemeen niet bij. Het is altijd afwachten wat het resultaat zal zijn. Het is geen kant-en-klaar product dat je in de winkel uitzoekt. Als (tekst)schrijver ben je afhankelijk van zoveel dingen en creativiteit is er slechts één van. Wanneer je zelf onderdeel bent van zo’n proces merk je pas wat er allemaal bij komt kijken. En als er dan uiteindelijk een verhaal staat waar jij en je opdrachtgever trots op zijn, voelt dat ook echt als een overwinning. Als schrijver zijn er dan ook een paar dingen die je liever niet wilt horen. Lees dit lijstje vooral met een dikke knipoog. Het is geen belediging naar wie dan ook, maar slechts een poging om mijn visie op het schrijfproces met je te delen.

1. Een korte tekst schrijven is makkelijker dan een lange

Daar gaat het al mis. Een korte tekst schrijven is namelijk niet per definitie makkelijker dan een lange tekst. Wat als ik het anders formuleer? “Een boodschap overbrengen is makkelijker in 50 woorden dan in 500 woorden.” Denk je er dan nog hetzelfde over? Waarschijnlijk niet. Als je 500 woorden hebt om een boodschap over te brengen, heb je namelijk genoeg ruimte om eerst je onderwerp lekker in te leiden en vervolgens rustig tot de kern van het verhaal te komen. Misschien kun je zelfs nog een conclusie toevoegen om je verhaal rond te maken. Met 50 woorden is dat er niet bij. Dan worden je ‘schrijven is schrappen’-skills pas echt getest.

2. Als de inhoud maar klopt; de rest is bijzaak

Maar hoe zit het dan met de opbouw van de tekst? En wat doe je met de lezers die na twee zinnen al afhaken, omdat die feitelijke informatie eigenlijk niet om door te komen is? Natuurlijk gaat het in een tekst uiteindelijk om een goede inhoud, maar de vorm is minstens zo belangrijk. Dat is namelijk waarmee je je lezers overhaalt om überhaupt aan die inhoud te beginnen.

3. Oh, de teksten? Die schrijf ik zelf wel

Maar wanneer je er vervolgens mee aan de slag gaat, vult die pagina zich niet zo eenvoudig als je gehoopt had. Dat geeft niet, want je kunt niet overal goed in zijn. Steek dan ook vooral geen tijd in dingen die je niet zelf hoeft te doen.

4. We hebben de tekst aan het einde van de dag nodig. Lukt dat?

Zoals ik in de inleiding van deze blog al schreef, is een tekst geen kant-en-klaar product wat je zo uit de kast trekt. Om een tekst te kunnen schrijven die aanslaat, heb je kennis nodig. Kennis over de opdrachtgever, de doelgroep en het onderwerp. En dan nog maar hopen dat je creatieve brein een beetje meewerkt. Natuurlijk is een last minute-klusje zo nu en dan geen probleem, maar een schrijver heeft voldoende tijd nodig om iets moois neer te kunnen zetten.