Oefening baart kunst. Dat geldt voor alles, maar zeker ook voor schrijven. Oefenen, oefenen, en nog eens oefenen. Ongetwijfeld ga je een keer (of meer) onderuit en gooi je het liefst je toetsenbord tegen de muur, maar als je doorzet kunnen er zomaar hele mooie dingen uit je vingers komen. Maar een paar handige tips komen altijd van pas. Of je nu een beginner bent of dagelijks in de pen klimt. Als je vastloopt, is het namelijk heel fijn om even adem te halen en te kijken waar het in een tekst ook alweer om draait. Daarom geef ik je 5 schrijftips die iedereen kan gebruiken.

Aan de slag met het schrijven van je tekst

Tip 1: Gebruik een eerlijke kop die de aandacht trekt

Misschien heb je er weleens van gehoord: clickbait, letterlijk: klikaas. Geen exotische kaassoort kli-kaas dus, maar klik-aas. Het houdt in dat je sensationele, misleidende titels gebruikt om mensen maar op je link te laten klikken. Maar wanneer je dat vervolgens doet, blijkt het bericht helemaal niet zo fantastisch te zijn als de kop deed vermoeden. Nu zeg ik niet dat dat jouw achterliggende gedachte is wanneer je een titel boven je stuk zet, maar brengt me wel bij mijn punt: lezers houden van ‘what you see is what you get’. Benoem in de titel gewoon duidelijk waar je tekst over gaat. En dat betekent niet dat je je lezer niet mag triggeren om er op te klikken, juist wel! Maar houd het realistisch.

Tip 2: Schrijf met een duidelijk doel

Er is niets verwarrender dan een tekst die op weg van inleiding naar slot drie keer een zijweg inslaat. Bedenk van tevoren goed welk onderwerp je wilt bespreken en baken dit af. Zorg dat je die welbekende rode draad niet uit het oog verliest. En heb je veel over een onderwerp te vertellen – meer dan goed is voor één artikel? Dan gebruik je gewoon meerdere artikelen om je onderwerp te bespreken. Heb je meteen genoeg blogstof voor de komende weken!

Tip 3: Vergeet de layout van je tekst niet

Heb je weleens een tekst gelezen die aan één stuk was doorgetypt, zonder witregels of tussenkoppen? Precies, ik ook niet. Bij zo’n tekst haak ik bij voorbaat al af. Als ik een blog of artikel schrijf, probeer ik alinea’s nooit langer te maken dan 5 of 6 regels. Daarnaast gebruik ik tussenkoppen waaraan mijn lezer kan zien wat ik in de alinea die volgt, ga vertellen. Verder is het voor de lezer ook wel lekker als je lange zinnen een beetje afwisselt met korte. Dan kan ie een beetje op adem komen.

Tip 4: Een lange tekst is niet per se beter

Tekst A van 1.000 woorden is niet per se beter dan tekst B van 500 woorden. Vooral niet als het schrijver B in de helft van de woorden is gelukt dezelfde boodschap duidelijk te maken. Hoe minder woorden je nodig hebt om je punt te maken, hoe beter. Onderschat je lezers niet. Ze hebben vaak niet zoveel uitleg nodig om te begrijpen wat je bedoelt. Daarom stop ik nu ook met de toelichting van deze tip.

Tip 5: Maak het jezelf niet te moeilijk

Heb je het idee dat je je klanten op papier anders (formeler) moet aanspreken dan wanneer je hen persoonlijk spreekt? Zou ik niet doen. Ten eerste voelt het waarschijnlijk heel onnatuurlijk en bovendien wil je op papier toch net zo klinken als aan de telefoon? Houd je teksten lekker dicht bij jezelf. Daarmee maak je het jezelf én je lezer een stuk gemakkelijker.