Ik begin deze blog meteen maar heel eerlijk: het verzinnen van een onderwerp ging deze keer moeizaam. Heel moeizaam. Omdat ik werk met een contentkalender weet ik vaak een paar weken van tevoren al waar ik over ga schrijven, maar door drukte kwam het schrijven van deze blog aan op het laatste moment. Dat kan soms gebeuren, zelfs bij iemand die zo van plannen houd als ik ;-). En dat is ook helemaal niet erg, maar als ik dan ook nog eens niet weet waar ik over moet schrijven, word ik toch wel een beetje onrustig. Want ook al ben ik een voorstander van kwaliteit boven kwantiteit en publiceer ik dus liever niets dan een slechte blog; ik wil dat die blog er staat op donderdagochtend om 8.00 uur. En ik moet er blij mee zijn.

Ik weet niet waar ik over moet schrijven

Dus nadat ik voor de tiende keer Facebook had gerefresht, de keuken én de was had opgeruimd, kreeg ik een idee. En eigenlijk was het zo simpel. Want dit ‘probleem’ dat ik had, daar heb jij vast ook weleens mee te maken. Dat je niet weet waar je over moet schrijven. Dat je geen inspiratie hebt, terwijl je op andere momenten direct aan de slag kunt.

5 tips voor het vinden van bloginspiratie

Hieronder vind je dan ook 5 tips die je kunnen helpen bij het vinden van inspiratie voor je tekst. Dat kan een blog zijn, maar ook een social media bericht. Daar gaan we:

Tip 1: Gebruik de vragen die jou gesteld worden

Heb je onlangs iemand gesproken die jou een interessante vraag stelde? Schrijf een blog waarin je deze vraag beantwoordt. Grote kans dat er meer mensen zijn die geïnteresseerd zijn in het antwoord.

Tip 2: Deel jouw lessen en ervaringen

Als ondernemer vind ik het fijn om af en toe met andere ondernemers te kunnen sparren. Daar leer ik van en het geeft me nieuwe inzichten voor mijn eigen bedrijf. Natuurlijk kan dit face to face, maar ook gewoon online. Deel jouw ervaringen en de lessen die jij hebt geleerd om anderen te inspireren. Wie weet welke nieuwe input jij er vervolgens weer voor terugkrijgt.

Tip 3: Bezoek websites en lees andere blogs

Om bij te blijven – maar ook gewoon omdat ik het leuk vind – volg ik diverse marketingblogs en heb ik een lijstje met websites die ik regelmatig bezoek. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je een blog op een andere website letterlijk overneemt, maar je kunt je er wel door laten inspireren. Misschien heb jij wel hele andere ideeën over een onderwerp dan in die blog beschreven staan. Verwijs in je eigen blog vervolgens naar de blog waar je je verhaal op hebt gebaseerd en je hebt een waardevol artikel!

Tip 4: Optimaliseer blogs die je eerder hebt geschreven

Wie frequent blogt, kan vroeg of laat wel een flinke dosis inspiratie gebruiken. Maar wie zegt dat je een compleet nieuw artikel moet schrijven? Ik weet zeker dat jouw blogs van een jaar geleden wel een frisse wind kunnen gebruiken. Misschien is bepaalde informatie verouderd of kloppen bijgevoegde linkjes niet meer. En met de kennis die je het afgelopen jaar hebt opgedaan, kun je de blog misschien wel nog waardevoller maken. Ik schreef al eens uitgebreider over het ‘recyclen’ van oude blogs.

Tip 5: Schrijf een vervolg op een bestaande blog

Deze tip is een verlengstuk van de vorige tip, maar daardoor niet minder waardevol. Maak een lijstje van de blogs die de afgelopen paar weken/maanden goed zijn gelezen. Kun je hier een vervolg op schrijven? Veel onderwerpen zijn te groot om volledig in één blog te behandelen, dus waarschijnlijk kun je er nog meer over vertellen. Inspiratie is soms dichterbij dan je denkt.