Het komt in zeker 8 van de 10 gesprekken die ik met nieuwe klanten voer ter sprake. Het klinkt ongeveer zo: “Ik heb het zelf geprobeerd, maar ik kom er niet uit” of “Het kost veel tijd en nog wordt het niet zoals ik wil”. Vaak verontschuldigend, blik naar beneden gericht, alsof er is gefaald. Maar hoezo? Verwacht iemand dat jij behalve – vul hier jouw superpower in – ook een kei bent in tekst? Nee hoor. Word jij er gelukkig van als je dagenlang zit te zwoegen op teksten die uiteindelijk alsnog in de prullenbak belanden? Weer nee.

Doe dingen waar je goed in bent én blij van wordt

Als je er plezier in hebt en achteraf met een grote glimlach naar het resultaat kunt kijken; lekker blijven schrijven. Maar wanneer het je meer energie kost dan het je oplevert én het niet wordt zoals je wilt, aarzel dan niet anderen om hulp te vragen. Ik geef het toe: ik doe ook het liefst zoveel mogelijk zelf. Maar daar word ik niet altijd – oké, vaak niet – blij van. Dus moet er iets gebeuren waar ik niet goed in ben? Jammer, maar dan vind ik iemand die dat wel is. Dan kan ik me weer bezighouden met iets wat ik wel kan – én waar ik blij van word.

Jouw verhaal op papier zetten is de grootste uitdaging

Een verhaal vertellen is jouw probleem niet. Dat verhaal op papier zetten is de uitdaging. En dus stel je het uit, tot je er echt niet langer mee kunt wachten. Maar dan komt er niets uit je vingers. Of er staat wel iets op papier, maar no way dat je dat gaat publiceren. Als jij ervoor kiest om het schrijven van je teksten lekker uit te besteden, hoef je alleen nog maar te praten over je passie. En dat kan jij als de beste. Want je straalt als je het over je werk hebt. Over al die mensen die je kunt helpen met jouw talent, de problemen die je voor hen op kunt lossen. Praat jij maar raak, dan houd ik me bezig met titels, tussenkoppen en die altijd vervelende dt-tjes.